Blog

10 Χρυσοί κανόνες για έναν αρχάριο Body Builder

1. Αυτογνωσία και Σκοπός.
Όπως ειπώθηκε και παραπάνω, θα πρέπει να γνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους ξεκινάμε την ενασχόλησή μας με το bodybuilding και οι στόχοι μας να είναι ρεαλιστικοί ,ανάλογοι με την ηλικία, τον σωματότυπο και τον τρόπο ζωής μας. Δεν μπορεί π.χ. ένα άτομο 40 χρόνων να έχει τις ίδιες απαιτήσεις από το σώμα του με ένα 20χρονο ή ένα σώμα που έχει έντονη τάση να κάνει `ψωμάκια`, να κρατάει νερά ή να έχει ασυμμετρία το πάνω μέρος με το κάτω να καταφέρει να εξαλείψει αυτές τις ατέλειες στο 100% ,όση πρόοδος και να υπάρξει το αδύναμο σημείο πάντα θα αποτελεί θέμα..
 
2. Πρόγραμμα 
Δεν μπορείς να κάνεις bodybuilding αν δεν έχεις πρόγραμμα και τάξη στις προπονήσεις, τα γεύματα και τον χρόνο ξεκούρασης. Φροντίστε να έχετε στάνταρ ώρα προπόνησης ώστε ο οργανισμός να προλαβαίνει να ανανήψει μέχρι την επόμενη και να μην υπάρξει υπερκόπωση και σύνδρομα υπερπροπόνησης. Προσέχουμε για να έχουμε..
 
3. Διατροφή
Τα οφέλη της άσκησης μπορούν να αναδειχτούν μόνο αν ακολουθούμε παράλληλα και την κατάλληλη διατροφή bodybuilding. Όσο σκληρά κι αν προπονούμαστε αν δεν δώσουμε τα σωστά `καύσιμα` στον οργανισμό μας τα αποτελέσματα θα είναι πενιχρά. Βάλτε συχνά και ποιοτικά γεύματα στο διαιτολόγιό σας, προσθέστε και τα ανάλογα συμπληρώματα για να δείτε τον ιδρώτα σας να πιάνει τόπο!
 
4. Βοηθός
Έχει σημασία το ποιόν θα έχουμε παρτενέρ στην προπόνηση. Ένας σωστός βοηθός παρατηρεί ,προσέχει κι ενισχύει. Ένας αδιάφορος βοηθός πολύ πιθανό να σας παρασύρει και να βρεθείτε τελικά - χωρίς να το καταλάβετε - σε κάποιο cafe αντί στο γυμναστήριο! Επίσης καλό είναι να μην προπονούνται μαζί περισσότερα από δυο άτομα γιατί πιθανόν να εμφανιστούν φαινόμενα `γαλαρίας`. Εδώ ξεκινάει ο επόμενος κανόνας..
 
5. Σοβαρότητα - Υπευθυνότητα
Η προπόνηση είναι κάτι πολύ ευχάριστο και προσφέρει εκτόνωση κι αναζωογόνηση. Μια καλή παρέα μπορεί να την κάνει ακόμα πιο ευχάριστη και παραγωγική αρκεί να μην υπερβαίνονται κάποια όρια όπως π.χ. μεγάλα διαλλείματα στα σετ λόγω κους-κους, φασαρία μέσα στο γυμναστήριο, ανόητες κόντρες στα κιλά κλπ. Τέτοιες συμπεριφορές μπορεί να σας στοιχίσουν από μια παρατήρηση από τον υπεύθυνο-στην καλύτερη- μέχρι και με τραυματισμό.
 
6. Ρωτήστε τον ειδικό
Ζητήστε από κάποιον που να σας εμπνέει εμπιστοσύνη και να έχει τις `περγαμηνές` να σας βοηθήσει. Ακολουθήστε το πρόγραμμα που θα σας δώσει και μην βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα. Ακούστε πάντα έναν. Τα ποτ-πουρί δεν αποδίδουν..
 
7. Οχι στις πατέντες
Όταν δεν έχεις την εμπειρία να πειραματιστείς, καλό είναι να μην το επιχειρείς. Φροντίστε να μάθετε την σωστή εκτέλεση των ασκήσεων και μην βιάζεστε να προχωρήσετε σε εξειδικευμένες παραλλαγές ή σε ασκήσεις που δεν είναι επί της παρούσης. Να θυμάστε ότι ακόμα και κορυφαίοι αθλητές πάνε από το γενικό στο ειδικό κι όχι αντίστροφα.
 
8. Έγκαιρα
Αν η χρονική στιγμή που επιλέγετε να ξεκινήσετε δεν είναι η σωστή μην περιμένετε να προλάβετε να έχετε εγκαίρως τα επιθυμητά αποτελέσματα. Δεν μπορείς να έχεις την απαίτηση να αναπτύξεις και μυικότητα και γράμμωση μέσα σε δυο μήνες! Ο προγραμματισμός ξεκινάει από ετήσια βάση και καταλήγει στην ημερήσια.
 
9. Προσήλωση στον στόχο
Θα υπάρξουν στιγμές που θα νιώσετε κούραση κι απογοήτευση. Εκεί θα φανεί πόσο αγαπάτε αυτό που κάνετε. Αν την δύσκολη στιγμή δεν εγκαταλείψετε, δεν φαντάζεστε πόσο θα σας ανταμείψει ο εαυτός σας αργότερα!
 
10. Χαρακτήρας
Το bodybuilding είναι ένα άθλημα που ή θα σου φτιάξει τον χαρακτήρα ή θα στον διαλύσει. Είναι στο χέρι σας να χειριστείτε έτσι τις καταστάσεις ώστε εκτός από σώμα να πλάσετε και την προσωπικότητά σας. ʼτομα που στις πρώτες αλλαγές νόμισαν ότι έκαναν κάτι πολύ σπουδαίο δεν είχαν καλή πορεία ούτε στο bodybuilding ούτε και στα προσωπικά τους. Έχουμε λοιπόν δυο εκδοχές : εγωκεντρικός αλαζόνας στα όρια του γελοίου ή συνειδητοποιημένος με σιγουριά και χαμηλούς τόνους; Είτε σε άντρα είτε σε γυναίκα νομίζω πως όλοι ξέρουμε την απάντηση…
 
 
Πηγή: ifitnessbook
www.gym-way.gr
Βρες το γυμναστήριο που σου ταιριάζει!