Blog

Οι 8 καλοκαιρινές απειλές της υγείας μας

ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΣΙΝΑ

Το κολύμπι αποτελεί την καλύτερη λύση στην προσπάθεια να δροσιστούμε τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες, το νερό της πισίνας, όμως, αν δεν είναι καθαρό μπορεί να μας δημιουργήσει διάφορα προβλήματα. Προσπαθήστε να μην το καταπίνετε και να μην κολυμπάτε σε αυτό αν έχετε πληγή, όπως επίσης και να κάνετε πάντα ντους μετά την έξοδό σας από την πισίνα. Οι γυναίκες, καλό είναι να πλένονται και να αλλάζουν μαγιό μετά το κολύμπι, για να αποφύγουν τις μυκητιάσεις.

ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ

Πρόκειται για έναν από τους πιο κοινούς, αλλά σοβαρούς καλοκαιρινούς κινδύνους, όπου το σώμα αντιμετωπίζει δυσκολία στο να ρίξει τη θερμοκρασία του. Κατά τη διάρκεια της θερμοπληξίας σταματάμε να ιδρώνουμε και ενδέχεται να χάσουμε τις αισθήσεις μας, να λιποθυμήσουμε ή να βρεθούμε σε παραλήρημα. ʼλλα συμπτώματα είναι η υψηλή θερμοκρασία του σώματος που ξεπερνά τους 40 βαθμού Κελσίου και δεν πέφτει, όπως και οι κοφτές και γρήγορες ανάσες. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές που ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο, γι` αυτό απαιτείται άμεση ιατρική παρακολούθηση και μέχρι αυτή να έρθει, το άτομο που πάσχει πρέπει να μεταφερθεί σε ένα δροσερό σκιερό μέρος, να του αφαιρεθούν τα πολλά ρούχα και να ψεκαστεί με δροσερό νερό, ενώ η χρήση ανεμιστήρα μπορεί να βοηθήσει. Για να μην βρεθείτε εσείς ή οι δικοί σας σε τέτοια θέση, φοράτε πάντα καπέλο και ελαφριά ρούχα, πίνετε πολύ νερό και αποφύγετε τις δραστηριότητες στον ήλιο.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία UV, αποτελεί την κύρια αιτία πρόκλησης καρκίνου του δέρματος, ενώ μπορεί ακόμη να προκαλέσει εγκαύματα, πρόωση γήρανση του δέρματος και πτώση του ανοσοποιητικού μας. Αυτοί που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι όσοι έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα και μαλλιά ή είναι άνω των 50 ετών, ή περνούν πολλές ώρες στον ήλιο. Για να προστατευτείτε, αποφύγετε να βρίσκεστε στον ήλιο τις ώρες μέγιστης ηλιοφάνειας, από τις 12.00 έως και τις 16.00, να φοράτε αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30 και να μην ξεχνάτε ποτέ τα γυαλιά ηλίου και το καπέλο σας.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ

Αν και οι απόψεις διίστανται για το αν η έκθεση στο φως του ήλιου συμβάλλει στην ανάπτυξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, ωστόσο υπάρχουν έρευνες που το αποδεικνύουν. Η πάθηση αυτή αφορά κυρίως μεγαλύτερες ηλικίες και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση, ενώ γενικότερα τα μάτια χρειάζονται προστασία από το έντονο και συνεχές φως του ήλιου. Μην ξεχνάτε ποτέ τα γυαλιά ηλίου σας και να επιλέγετε αυτά με την ένδειξη `UV 400 protection` ή 100% UV protection, έτσι ώστε να φιλτράρετε το 100% των UV ακτίνων και να προστατεύετε τα μάτια σας όσο το δυνατόν περισσότερο.

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ

Η έντονη ηλιοφάνεια και η υπερβολική ζέστη μπορεί να μας προκαλέσουν πονοκέφαλο, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις υπάρχει περίπτωση να νιώσουμε ζαλάδα, ναυτία, τάση για εμετό και μυϊκή κόπωση ή να πάθουμε ηλίαση και να αισθανθούμε ίλιγγο, ναυτία και τάση για εμετό, κοκκίνισμα στο πρόσωπο, αύξηση των παλμών και των αναπνοών, πυρετό κ.ο.κ. Για να προστατευτείτε, φροντίστε να παραμένετε ενυδατωμένοι, ενώ αν παρουσιάσετε συμπτώματα πέρα από έναν απλό πονοκέφαλο που μπορείτε να αντιμετωπίσετε με παυσίπονα, επισκεφτείτε το γιατρό σας.

ΤΣΙΜΠΙΜΑΤΑ

Το καλοκαίρι δεχόμαστε επιθέσεις από πάσης φύσεως έντομα, με τα τσιμπήματά τους, εκτός από ενοχλητικά, πολλές φορές να είναι επίπονα, αλλά και επικίνδυνα, ειδικά σε περιπτώσεις αλλεργίας που μπορεί να οδηγήσουν σε πονοκεφάλους, σε ζάλη, ναυτία ή κοιλιακούς πόνους. Για να προστατευτείτε, αποφύγετε τις περιοχές με πολλά άνθη όσο είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα εντομοαπωθητικά και αποφύγετε τα αρώματα με έντονη μυρωδιά, όπως και τις απότομες κινήσεις όταν βρίσκεστε σε μέρη με πολλά έντομα. Προτιμήστε σκουρόχρωμα ρούχα και αν η θερμοκρασία το επιτρέπει, επιλέξτε μακριά μανίκια. Σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης η αντιμετώπιση εξαρτάται από την μορφή της αντίδρασης και ποικίλλει από χρήση αντιισταμινικών, μέχρι λήψη κορτιζόνης ή αδρεναλίνης. Συμβουλευτείτε το γιατρό για αυτές τις περιπτώσεις.

ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ

Όταν υπάρχει απώλεια υγρών στο σώμα μας, τότε αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τις καθιερωμένες λειτουργίες του και αυτό ονομάζεται αφυδάτωση. Το καλοκαίρι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να μας συμβεί λόγω της υπερβολικής εφίδρωσης, ειδικά όταν είστε ιδιαιτέρως δραστήριοι και γυμνάζεστε. Για να μένετε ενυδατωμένοι, πίνετε 8-10 ποτήρια την ημέρα, ακόμη κι αν δεν νιώθετε δίψα και σε περιπτώσεις έντονου ιδρώτα, προτιμήστε κάποιο ρόφημα με ηλεκτρολύτες. Αποφύγετε το αλκοόλ, τη σόδα και τον καφέ, καθώς δρουν ως διουρητικά.

ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ

Την καλοκαιρινή περίοδο πάντα τα περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης σημειώνουν αύξηση, λόγω του ότι οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων στις τροφές που βρίσκονται εκτός ψυγείου. Η τροφική δηλητηρίαση προκαλεί ναυτία, κράμπες, εμετό, ακόμη και διάρροια και σίγουρα δεν είναι μια ευχάριστη κατάληξη διακοπών. Για να μην περάσετε καλοκαιρινές μέρες στην… τουαλέτα, φροντίστε να καταναλώνετε φαγητό που έχει μαγειρευτεί υγιεινά, με προϊόντα σωστά διατηρημένα και πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν καταναλώσετε οτιδήποτε. Όσο είναι δυνατό, αποφύγετε να τρώτε έξω και μην αφήνετε τροφές εκτεθειμένες σε υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα διαστήματα.

Πηγή: ifitnessbook
www.gym-way.gr
Βρες το γυμναστήριο που σου ταιριάζει!