Blog

Οι 10 Χρυσοί Κανόνες μιας Αποτελεσματικής Προπόνησης

2. Ο μυϊκός πόνος δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να κρίνετε την προπόνηση σας

Ο μυϊκός πόνος είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα των μικρών σχισμάτων στις μυϊκές σας ίνες κατά τη διάρκεια της προπόνηση, αλλά ο πόνος αυτός είναι ένα αναξιόπιστο μέσο μέτρησης. Ναι, αυτό μάλλον σημαίνει ότι η προπόνηση σας έχει φτάσει σε ένα υψηλότερο επίπεδο, αλλά να έχετε υπόψη ότι, αν έχετε προπονηθεί για πρώτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, θα αντιμετωπίσετε κάποιο μυϊκό πόνο, ανεξάρτητα από την αποτελεσματικότητα της προπόνηση σας.

Επίσης, η αποτελεσματική και συνεπής προπόνηση συχνά παράγει λιγότερο πόνο καθώς προοδεύετε. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι προπονήσεις σας χάνουν την αποτελεσματικότητα τους. Αυτό απλά σημαίνει ότι είστε όλο και δυνατότεροι.

3. Η καλύτερη προπόνηση είναι αυτή που πραγματικά κάνετε

Δεν έχει σημασία πόσο καλό είναι το πρόγραμμά σας, δεν πρόκειται να δείτε αποτελέσματα, αν δεν το εκτελέσετε με αυτοπεποίθηση, ενθουσιασμό, και πάνω απ `όλα, με συνέπεια. Τα αποτελέσματα σας είναι το μόνο πράγμα που έχει σημασία. Αν αυτό που κάνετε λειτουργεί για σας αυτή τη στιγμή και είστε δεσμευμένοι σε αυτό, τότε συνεχίστε να το κάνετε.

Καθώς αποκτάτε περισσότερη εμπειρία, μπορείτε να χτίσετε μέχρι ό, τι είναι για σας το «βέλτιστο» πρόγραμμα. Να θυμάστε, είναι σημαντικό να κρατήσετε τις βασικές αρχές και να τις εφαρμόζετε όλο και σε υψηλότερα επίπεδα, αν πραγματικά θέλετε να πετύχετε.

4. Τα λιγότερα είναι περισσότερα

Οι συντομότερες συνεδρίες με λιγότερες ασκήσεις, σετ, και επαναλήψεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να χτίσετε μυϊκή μάζα στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Διατηρήστε ένα εύρος 4-6 επαναλήψεων με μεγαλύτερο βάρος και λιγότερες ασκήσεις σε συντομότερο χρονικό διάστημα και θα δείτε απίστευτα αποτελέσματα.

5. Τα συμπληρώματα είναι μόνο ένα μέρος ενός αποτελεσματικού προγράμματος

Τα συμπληρώματα δεν είναι αντικατάστατα για μια καλή προπόνηση, υγιεινή διατροφή, ή πνευματική συγκέντρωση. Είναι απλά μια σημαντική προσθήκη για όλα τα υπόλοιπα, και θα σας ωφελήσουν μόνο, αφού έχετε θέσει στόχους και έχετε προετοιμάσει κατάλληλα το σύστημά σας.

6. H ένταση είναι το κλειδί για την μυϊκή ανάπτυξη

Το θεμέλιο όλων των καλών προπονητικών προγραμμάτων είναι η ένταση τους, ανεξάρτητα από το αν είναι μεγάλα ή μικρά, διαχωρισμένα σε μυϊκές ομάδες ή προγράμματα για ολόκληρο το σώμα. Η προπόνηση θα πρέπει να είναι ένα σπριντ, όχι ένας μαραθώνιος. Όσο περισσότερο κάνετε σπριντ, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η προπόνηση σας. Κάνοντας προπόνηση με ένα στυλ μαραθώνιου σας δίνει λιγότερη πρόοδο σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η σύντομη δυνατή προπόνηση σας αναγκάζει να εντείνετε και να χρησιμοποιήσετε τις σωματικές, ψυχικές και συναισθηματικές σας ικανότητες στο έπακρο. Θα εκπλαγείτε από το πόσο πολύ θα βελτιωθεί η απόδοσή σας στο γυμναστήριο όταν είστε εγκλωβισμένοι μέσα σ’ αυτό.

7. Η έλλειψη εμπειρίας σας κάνει να νομίζετε ότι πρέπει να προπονείστε περισσότερο

Πιστεύω ακράδαντα ότι οι συντομότερες, πιο έντονες προπονήσεις είναι το κλειδί για την επίτευξη εκπληκτικών αποτελεσμάτων σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Δεν νομίζω ότι κάθε προπόνηση θα πρέπει να διαρκεί περισσότερο από μία ώρα.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα χρόνια εμπειρίας επιτρέπουν σε κάποιον να πάρει αποτελέσματα από μια σύντομη προπόνηση, αλλά το βλέπουν από λάθος σκοπιά. Δεν είναι η εμπειρία που επιτρέπει κάποιον να συντομεύσει το χρόνο του στο γυμναστήριο χωρίς να θυσιάζεται η αποτελεσματικότητα. Είναι η έλλειψη εμπειρίας που σας κάνει να αισθάνεστε ότι πρέπει να μείνετε στο γυμναστήριο περισσότερο χρόνο.

Και αυτό είναι επειδή δεν έχετε εμπιστοσύνη στην ικανότητά σας να προπονηθείτε αποτελεσματικά. Το κλειδί είναι να αναγκάσετε τον εαυτό σας να είναι εξίσου αποτελεσματικός σε λιγότερο χρόνο. Αυτό γίνεται όταν πετύχετε το επίπεδο της έντασης που χρειάζεστε για να πάρετε αποτελέσματα από μια σύντομη προπόνηση.

8. Το μυαλό σας είναι ο πιο σημαντικός μυς που θα πρέπει να εμπλακεί σε μια προπόνηση

Έχοντας τη σωστή νοοτροπία είναι το κλειδί για μια αποτελεσματική προπόνηση. Δυστυχώς οι περισσότεροι πιστεύουν ότι «εργάζονται σκληρά» στο γυμναστήριο, ακόμη και όταν αυτό δεν ισχύει.

Θα πρέπει να επικεντρωθείτε πλήρως σε κάθε επανάληψη και να είστε πλήρως συντονισμένοι σε κάθε μυ. Θα πρέπει, επίσης, να πιστεύετε στον εαυτό σας και σε αυτό που κάνετε. Μπορεί να ασκείτε όλες τις μυϊκές ίνες που θέλετε, αλλά δεν θα δείτε δραματικά αποτελέσματα, εκτός εάν ασκείται πρώτα το μυαλό σας.

Αν δεν είστε διανοητικά έτοιμοι όταν μπαίνετε στο γυμναστήριο, αφιερώστε πέντε λεπτά για να ετοιμαστείτε αλλιώς θα σπαταλήσετε το χρόνο και την ενέργειά σας.

9. Οι μικρότερες περίοδοι ανάπαυσης δεν είναι κατ`ανάγκην καλύτερες

Υπάρχει μια τεράστια τάση προς τις συντομότερες περιόδους ανάπαυσης μεταξύ των σετ, αλλά ίσως να χρειαστεί να γίνουν μακρύτερες. Θα πρέπει να ξεκουραστείτε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να μπορέσετε να πάρετε το 100% της δύναμης σας πίσω, αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να χάσετε τη συγκέντρωση και την εστίασή σας.

Σε μια βαριά προπόνηση με βάρη, με στόχο την απόλυτη μυϊκή εξάντληση, θα πρέπει να επαναφέρετε την περισσότερη από τη δύναμή σας πριν μεταβείτε στο επόμενο σετ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι θα πρέπει να προπονείστε όσο το δυνατόν πιο βαριά ώστε να οικοδομήσετε πραγματικά μυϊκή μάζα με τον πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο. Θα πρέπει να μάθετε να προπονείστε με αυτόν τον τρόπο για να χτίσει το μεγαλύτερο ποσό μυών στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

Πολλά άτομα πιστεύουν ότι οι μικρότερες περίοδοι ανάπαυσης θα τους βοηθήσει να χάσουν λίπος πιο γρήγορα, αλλά αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα ακολουθήσουμε μια ανάλογη δίαιτα και θα εκτελέσουμε καρδιαγγειακή άσκηση. Όταν σηκώνετε βάρη, ο στόχος σας είναι να χτίσετε μυϊκή μάζα, όχι να κάψετε λίπος.

10. Μην υποτιμάτε τη σημασία της διατροφής

Η καλή προπόνηση δεν είναι μόνο αυτό που κάνετε με το σώμα σας. Είναι επίσης αυτό που ταΐζετε το σώμα σας. Σίγουρα έχετε δει αυτούς που προπονούνται σαν τρελοί, αλλά το σώμα τους απλά δεν δείχνει τα αποτελέσματα που θα περίμενε κανείς. Αυτό οφείλεται συνήθως στο γεγονός ότι δεν έχουν τα θρεπτικά συστατικά για να πάρουν αυτά τα αποτελέσματα. Μάθετε τα σημαντικά βασικά μιας καλής διατροφής και ακολουθήστε τα με συνέπεια!
Βρες το γυμναστήριο που σου ταιριάζει!