Blog

Κάνε το τεστ & διάλεξη με προσοχή τα νέα σου αθλητικά παπούτσια

Σκέψου ότι τα υπόλοιπα ρούχα, μπορεί να είναι σημαντικά αλλά δεν είναι τόσο όσο ένα καλό ζευγάρι αθλητικά που δεν είναι απαραίτητο να είναι ακριβό!

Μπορεί να είναι της μόδας να φοράμε τα αθλητικά μας όλη μέρα, στη δουλειά, στη βόλτα, παντού, αλλά η επιλογή παπουτσιών για προπόνηση είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα και όχι απλά …επειδή είναι όμορφα και έχουν ωραία χρώματα!

Το αθλητικό παπούτσι για τον καθένα μας αποτελεί μια διαφορετική υπόθεση, αφού ο άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες, με αρχή το σχήμα του πέλματος, το βάρος, αλλά ακόμα και τη χρήση των παπουτσιών. Για παράδειγμα, τα θέλει να τρέχει στο διάδρομο του γυμναστηρίου, στο δάσος, σε χόρτο ή σε ταρτάν;

Όταν λοιπόν πάμε σε ένα κατάστημα αθλητικών ειδών για να αγοράσουμε παπούτσια θα πρέπει να γνωρίζουμε πραγματικά τις ανάγκες μας.

Αν τρέχουμε σε συνήθως σε δρόμο πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα παπούτσια για τρέξιμο αυτά είναι ειδικά σχεδιασμένα, είναι ελαφριά και εύκαμπτα, κατασκευασμένα να αγκαλιάζουν σαν μαξιλαράκι ή να στηρίζουν τα πόδια κατά τη διάρκεια επαναλαμβανόμενων βημάτων σε σκληρές, επίπεδες επιφάνειες. Αυτού της κατηγορίας τα παπούτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για περιστασιακές εξορμήσεις σε επιφάνειες με μικρές ανωμαλίες.
Αν όμως συνηθίζουμε να τρέχουμε στο βουνό πρέπει να αναζητήσουμε διαφορετικής κατασκευής παπούτσι που είναι ενισχυμένα και σχεδιασμένα για τρέξιμο σε διαδρομές εκτός δρόμου. Εφοδιασμένα με σκληρή εξωτερική σόλα για στερεή πρόσφυση και οχυρωμένα για να προσφέρουν σταθερότητα, υποστήριξη και προστασία στο πέλμα, είναι η ιδανική επιλογή αν κατά τη διάρκεια του τζόκινγκ σας συναντάτε πέτρες, λάσπη, λακκούβες και άλλα εμπόδια.
Οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε το λάθος να αγοράζουμε παπούτσια χωρίς να τα δοκιμάζουμε μόνο με το νούμερο μας. Για παράδειγμα λέμε ότι φοράμε 9 ½ και αυτό είναι! Εμ! Δεν είναι έτσι! Πρώτον επειδή τα νούμερα σε κάθε εταιρία διαφέρουν, ακόμα και ένα ολόκληρο νούμερο διαφορά.

Δοκιμάστε τα παπούτσια πριν τα αγοράσετε, πρέπει να τα αισθάνεστε άνετα και στα δύο σας πόδια, από την πρώτη στιγμή που θα τα φορέσετε. Δέστε καλά τα κορδόνια τους και να κάνετε λίγα βήματα με αυτά μέσα στο μαγαζί. Δοκιμάστε τα φορώντας κάλτσες.

ΚAΝΕ ΤΟ ΤEΣΤ
Πριν πάτε να αγοράσετε παπούτσια κάντε ένα απλό τεστ. Βρέξτε τα πόδια σας και πατήστε πάνω σε λεπτό χαρτόνι. Αμέσως θα φανεί το σχήμα της καμάρας των ποδιών σας. Έτσι λοιπόν θα γνωρίζεται ακριβώς τι είδους παπούτσια θα επιλέξετε.

Κανονικά πόδια: Το αποτύπωμά τους δείχνει το μπροστινό τμήμα του πέλματος και την φτέρνα να ενώνονται από μια πλατιά γραμμή. Είναι εμφανής μια καμπύλη προς τα μέσα αλλά όχι μεγαλύτερη από 2 εκατοστά

Πόδια με μεγάλη καμάρα: Το αποτύπωμα του ποδιού έχει μεγάλη καμπύλη προς τα μέσα με αποτέλεσμα το μεσαίο μέρος του πέλματος να φαίνεται πολύ λεπτό ή ακόμα και να μην φαίνεται καθόλου.

Επίπεδα πόδια: Όσο πιο φαρδύ και ίσιο είναι το αποτύπωμα του ποδιού σας, τόσο πιο μικρή είναι η καμάρα του. Εάν το αποτύπωμά σας μοιάζει με ολόκληρη τη σόλα ενός παπουτσιού, τότε έχετε επίπεδα πόδια.
Από τον τύπο του ποδιού, επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό ο τρόπος που περπατάτε και τρέχετε και άρα το τι είδους αθλητικό παπούτσι χρειάζεστε. Κάθε ένας από εμάς βιώνει διαφορετικά επίπεδα πλάγιων κινήσεων στα πόδια του κατά τον διασκελισμό. Συγκεκριμένα:

Ουδέτερος πρηνισμός: Η φυσική, ελαφριά περιστροφή του ποδιού προς τα μέσα, αμέσως μόλις το εξωτερικό μέρος της φτέρνας πατήσει το έδαφος. Όταν περπατάτε ή τρέχετε, βοηθά στη μείωση της πρόσκρουσης της πρώτης επαφής και απορροφά τους κραδασμούς, απαλλάσσοντας γόνατο και αρθρώσεις από υπερβολική πίεση. Ουδέτερος πρηνισμός παρατηρείται, κατά κανόνα, στα άτομα με κανονικά πόδια, των οποίων τα παπούτσια φθείρονται στο κεντρικό μέρος της σόλας, μπροστά και πίσω.

Υπερπρηνισμός: Το πόδι στρέφεται προς το εσωτερικό σε υπερβολικό βαθμό ή σε στιγμή που δεν πρέπει. Είναι κοινό χαρακτηριστικό αρκετών δρομέων και θέτει σε κίνδυνο ισχίο και γόνατα. Συχνά, υπερπρηνισμό εμφανίζουν άτομα με επίπεδα πόδια. Τα παπούτσια σε αυτές τις περιπτώσεις παρουσιάζουν επιπλέον φθορά στην εσωτερική πλευρά της φτέρνας και κάτω από το μεγάλο δάχτυλο

Υποπρηνισμός (ή υπτιασμός): Το εξωτερικό της φτέρνας εφάπτεται υπό μεγαλύτερη από το κανονικό γωνία στο έδαφος και το πόδι δεν στρέφεται αρκετά προς τα μέσα ή στρέφεται προς τα έξω, με αποτέλεσμα να μην απορροφούνται σε ικανοποιητικό βαθμό οι κραδασμοί. Συνήθως, παρατηρείται σε άτομα με πόδια με μεγάλη καμάρα. Όσοι εμφανίζουν υποπρηνισμό είναι πιθανόν να έχουν παπούτσια με αυξημένη φθορά στο εξωτερικό της φτέρνας.
Βρες το γυμναστήριο που σου ταιριάζει!